Zdrowie i dobrostan psychiczny rolniczek i rolników to jeden z elementów rolnictwa zrównoważonego. W rolnictwie sporo mówi się o dobrostanie zwierząt, mało o dobrostanie ludzi. Dobrostan powinien dotyczyć całego ekosystemu. Nieprzewidywalność zarobków, rynku, pogody i plonów, jak również coraz więcej regulacji oraz brak wystarczającego czasu wolnego od pracy wpływają na komfort psychiczny osób pracujących w rolnictwie. Kobiety, które niejednokrotnie łączą pracę w gospodarstwie z obowiązkami z zakresu życia rodzinnego są bardziej narażone na stres, wypalenie i inne problemy z zakresu zdrowia psychicznego. Temat problemów zdrowia psychicznego, w tym wypalenia zawodowego, jest nadal tematem tabu wśród rolników. Celem konferencji jest zaadresowanie tematu dobrostanu psychicznego w środowisku rolniczym oraz pokazanie dobrych praktyk i znalezienie rozwiązań, które mogłyby pomóc wesprzeć środowisko rolnicze w radzeniu sobie z tym problemem.
Dziękujemy za przesłanie zgłoszenia
Na podany w formularzu adres e-mail wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie podanych informacji. Sprawdź folder "Spam".
Dziękujemy
Twoje zgłoszenie zostało zarejestrowane.
Po akceptacji organizatora otrzymasz potwierdzenie uczestnictwa na podany adres e-mail.
Dobrostan psychiczny rolniczek i rolników – perspektywa producentów rolnych, nauki i biznesu
Prelegenci i Paneliści
Program
10:30-11:00
Rejestracja, kawa i herbata
11.00 – 11.15
Powitanie gości, otwarcie konferencji
Karolina Tarnawska
Wiceprzewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
11:15-11:50
Jakość życia rolników – wyzwania i recepty.
dr hab. Monika Stanny, dr Elwira Wilczyńska
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
11:50-12:10
Dobrostan psychiczny z perspektywy rolników.
Anna i Łukasz Haase, właściciele gospodarstwa rolnego
12:10-12:40
Zapraszamy na kawę i herbatę, czas na networking.
12:40-14:10
Jak i w czym wspierać środowisko rolnicze? Wyzwania i dobre praktyki.
- Anna Borys
Dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska, Coach - Łukasz Haase
rolnik - dr Michał Krysiak
Psychoterapeuta oraz Manager ds. Zrównoważonego Rolnictwa w Bayer Sp. z o.o. - Carolien Spaans
Radca ds. Rolnictwa w Ambasadzie Holandii w Warszawie - dr hab. Monika Stanny
Dyrektor, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk - Karolina Tarnawska
Wiceprzewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
Prowadząca – Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
- Dyskusja z publicznością
14:10-15:00
Zapraszamy na lunch.
14:10-15:30
Spotkania z dziennikarzami