Dziękujemy za przesłanie zgłoszenia

Na podany w formularzu adres e-mail wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie podanych informacji.

Dziękujemy

Twoje zgłoszenie zostało zarejestrowane.

Po akceptacji organizatora otrzymasz potwierdzenie uczestnictwa na podany adres e-mail.

Dobrostan psychiczny rolniczek i rolników – perspektywa producentów rolnych, nauki i biznesu

12 grudnia 2023
10:30-15:00
Pałac Staszica, Sala Lustrzana
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
00-330 Warszawa, ul. Nowy Świat 72

Zdrowie i dobrostan psychiczny rolniczek i rolników to jeden z elementów rolnictwa zrównoważonego. W rolnictwie sporo mówi się o dobrostanie zwierząt, mało o dobrostanie ludzi. Dobrostan powinien dotyczyć całego ekosystemu. Nieprzewidywalność zarobków, rynku, pogody i plonów, jak również coraz więcej regulacji oraz brak wystarczającego czasu wolnego od pracy wpływają na komfort psychiczny osób pracujących w rolnictwie. Kobiety, które niejednokrotnie łączą pracę w gospodarstwie z obowiązkami z zakresu życia rodzinnego są bardziej narażone na stres, wypalenie i inne problemy z zakresu zdrowia psychicznego. Temat problemów zdrowia psychicznego, w tym wypalenia zawodowego, jest nadal tematem tabu wśród rolników. Celem konferencji jest zaadresowanie tematu dobrostanu psychicznego w środowisku rolniczym oraz pokazanie dobrych praktyk i znalezienie rozwiązań, które mogłyby pomóc wesprzeć środowisko rolnicze w radzeniu sobie z tym problemem.  

Patroni medialni

Prelegenci i Paneliści

Małgorzata Bojańczyk
Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
Anna Borys
Dyrektorka działu Impact w McDonald’s Polska, Coach
Anna Haase i Łukasz Haase
właściciele gospodarstwa rolnego
dr Michał Krysiak
Psychoterapeuta oraz Manager ds. Zrównoważonego Rolnictwa w Bayer Sp. z o. o.
Carolien Spaans
Radca ds. Rolnictwa w Ambasadzie Holandii w Warszawie
dr hab. Monika Stanny
Dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Karolina Tarnawska
Wiceprzewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
dr Elwira Wilczyńska
Zakład Socjologii Wsi, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Program

10:30-11:00

Rejestracja, kawa i herbata

Otwarcie konferencji

11.00 – 11.15

Powitanie gości, otwarcie konferencji
Karolina Tarnawska
Wiceprzewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Wystąpienia

11:15-11:50
Jakość życia rolników – wyzwania i recepty.
dr hab. Monika Stanny, dr Elwira Wilczyńska
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

 

11:50-12:10
Dobrostan psychiczny z perspektywy rolników.
Anna i Łukasz Haase, właściciele gospodarstwa rolnego

Przerwa

12:10-12:40
Zapraszamy na kawę i herbatę, czas na networking.

Panel dyskusyjny

12:40-14:10

Jak i w czym wspierać środowisko rolnicze? Wyzwania i dobre praktyki.

 

  • Anna Borys
    Dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska, Coach
  • Łukasz Haase
    rolnik
  • dr Michał Krysiak
    Psychoterapeuta oraz Manager ds. Zrównoważonego Rolnictwa w Bayer Sp. z o.o.
  • Carolien Spaans
    Radca ds. Rolnictwa w Ambasadzie Holandii w Warszawie
  • dr hab. Monika Stanny
    Dyrektor, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
  • Karolina Tarnawska
    Wiceprzewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Prowadząca – Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

 

  • Dyskusja z publicznością
Lunch

14:10-15:00

Zapraszamy na lunch.

Press briefing

14:10-15:30
Spotkania z dziennikarzami